Energimärkning

Energimärkning


Energimärkning för däck – vad är det?

Däcken är mycket viktiga för alla funktioner hos ett fordon – de påverkar bland annat bränsleförbrukning och säkerhet, bromssträckor och buller och inte minst möjligheten att klara av extrema väderleksförhållanden. Med energimärkning för däck blir det lättare att välja "rätt" däck.


Att välja rätt däck innebär att prioritera och välja utifrån just dina behov. Till exempel:
•    En del däck är särskilt lämpliga för förare som bryr sig om vägbuller
•    Vissa däck är bättre vad gäller bränslebesparing
•    En del däck är bättre för hög prestanda
•    Vissa däck presterar bra inom alla dessa områden
•    Lågprismärken rekommenderas den som huvudsakligen bryr sig om en låg kostnad

Problemet är att det inte har funnits någon objektiv och allmängiltig metod för att kategorisera däck som förklarar deras egenskaper och fördelar så att man kan jämföra liknande däck snabbt och enkelt.

EU har tagit sig an det problemet. I november 2012 infördes ett energimärkningssystem som omfattar samtliga EU-länder. 


Var ser man etiketterna?
De sitter på i princip alla dubbfria bil- och skåpbilsdäck. Lastbilsdäck kommer också att klassificeras.

Energimärkningen omfattar inte alla däck. Dubbdäck, specialdäck för motorsport, motorcykel/cykeldäck och däck tillverkade för veteranbilar omfattas inte, inte heller regummerade däck. Men den övervägande delen av däck för normal användning som säljs till bilar, skåpbilar, fyrhjulsdrivna bilar, pickupper och lastbilar omfattas av energimärkning.

Vad står på etiketten?
Fokuserar ligger på säkerhets- och miljömässiga faktorer och det finns tre nyckelkriterier:

1. Rullmotstånd (vilket påverkar bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. I genomsnitt kan det absorbera 20 % av den energi som används för att köra fordonet; en minskning av rullmotståndet leder till lägre bränsleförbrukning).
2. Våtgrepp (som påverkar säkerheten).
3. Yttre däckljud (trafikbuller).

Finns det brister i energimärkningen?
Energimärkningssystemet har några brister eftersom det inte inkluderar allt. Det finns ytterligare fyra betydande kriterier som man bör vara medvetna om:

1. Däckpriset är en sak, men för att bedöma om det är prisvärt eller inte måste köparen känna till förväntad livslängd räknat i km. När allt kommer omkring kan ett billigare däck som bara räcker ungefär 20 000 km vara en dålig affär jämfört med ett dyrare däck som varar 30 000 km.
2. Ett däcks livslängd påverkar också dess inverkan på miljön. Ett lågprisdäck som slits fortare kostar lika mycket att återvinna som ett däck som varar två gånger längre. Att sätta på däck med kortare livslängd kommer att leda till att fler däck behöver återvinnas.
3. Det nya energimärkningssystemet omfattar våtgrepp men kräver ingen mätning av våtgrepp vid kurvtagning, där det i många fall kan vara ännu viktigare.
4. Energimärkningssystemet mäter bromsförmåga på våta vägbanor men inte på torrt underlag.


Länk till Europeiska regelverket>>>
 


 

För återförsäljare: /privat/dack/tjanster/tidsbokning /privat/privat_systemsida/logga_in_2

Logga in

Tidsbokning

Vid bokning eller ombokning av ditt däckbyte behöver du först välja verkstad. Det gäller även om du redan fått en tid hemskickad för däckbyte.

Välj verkstad

För privatkunder

Här kan du som privatkund handla däck och se dina tidigare köp.

Handla online