Sommardäck

När ska jag byta till sommardäck?

Bytet till sommardäck följer reglerna om vinterdäck, se https://www.euromaster.se/privat/dack/fakta-om-dack/vinterdäck  

När det är dags att montera dina gamla sommarhjul, kontrollera först mönsterdjupet. Minsta lagliga mönsterdjup är 1,6 mm men vi rekommenderar byte vid 2-3 mm. Montera alltid de minst slitna däcken bak, oavsett om bilen är fram-, bak-, eller fyrhjulsdriven.

Kör inte vidare på friktionsdäck eller dubbfria vinterdäck under sommaren. De har en gummiblandning anpassad för låga temperaturer vilket gör att deras egenskaper vid inbromsning på vått och torrt underlag vid högre temperaturer och skydd mot vattenplaning är dåliga. Dessutom slits de snabbare än ett traditionellt sommardäck. Det finns inga året-runt-däck som fungerar i vårt klimat, använd riktiga sommar- och vinterdäck enligt lagkraven. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt sommardäck för dina behov!

 

RÅD OM VILKA SOMMARDÄCK SOM PASSAR DIG >>

 

Är däcken snedslitna?

Kom in till någon av våra verkstäder om däcket är snedslitet så hjälper vi dig att åtgärda problemet. Ibland behöver däcken bytas ut, ibland räcker det att göra en hjulinställning.

Sommardäckens livslängd

Det finns mycket du kan göra själv för att påverka däckens livslängd. Det är därför svårt att säga hur länge dina däck ska förväntas hålla.
Viktiga faktorer är:

  • Körstil - mjuk körning ger mindre slitage
  • Hastighet - låg hastighet ger mindre slitage
  • Lufttryck - rätt lufttryck ger lägre slitage, se bilens rekommendationer för rätt tryck
  • Vägens beskaffenhet - grovt och dåligt underlag ger ökat slitage
  • Lagring - däcken håller bäst om de lagras mörkt och svalt. Om du inte har tillgång till någon sådan plats kan du förvara däcken på Euromasters däckhotell - enkelt, säkert och bekvämt

 

Generellt kan även sägas att däckets pris speglar dess hållbarhet. Ett premiumdäck håller oftast längre och har kvar sin prestanda längre än ett billigare däck.

 

 


 

För återförsäljare: /privat/dack/tjanster/tidsbokning /privat/privat_systemsida/logga_in_2

Logga in

Tidsbokning

Vid bokning eller ombokning av ditt däckbyte behöver du först välja verkstad. Det gäller även om du redan fått en tid hemskickad för däckbyte.

Välj verkstad

För privatkunder

Här kan du som privatkund handla däck och se dina tidigare köp.

Handla online